Türkiye’de duşakabin 80 li yılların sonlarında 90 yılların başlarında üretime başlamıştır. O zaman ki tarihlerde duşakabin piyasada mika duşakabin veya pleksi duşakabin olarak imalatı yapılıyordu. 80 li yılların başlarında ise duş perdesini geride bırakıp kısa plastik camlı duşakabinlere başlamıştır. o tarihlerde kullanımdan önemli banyo aksesuarı olarak tercih ediliyordu. Nihayetinde bir banyoda lüks görünüme sahip olduğu için ,duşakabinlerde o tarihlerde tavan fiyatlardaydı. 2000 li yıllardan sonra ise duşakabin yavaş yavaş banyoda lüks görünümden ziyade, olamazsa olmaz hale gelmiş ve duşakabin çeşitleri ve modelleri geniş yelpaze bulmuştur. o yıllarda duşakabin temperli camların ülkemizde maliyetlerinin yüksek olması ve oluşan taleplerin artması ile piyasa rekabet oluşmuş, bu sebeple özellikle bombeli camlar yurt dışından ithal olarak temin edilmeye başlandı. Temin edilen bu ürünle büyük yapı marketlerde 80*80 oval cam duşakabin,90*90 oval cam duşakabin,100*100 oval cam duşakabin, hazır duşakabin ölçüsü olarak satışa sunuluyordu. Dar ve küçük banyolarda daha şık ve daha estetik görünebilmesi için cam duşakabin 2008 yılından sonra popülerliğini kazanmıştır.
DUŞAKABİN TEMPERLİ CAMLARI NASIL YAPILIR?
Cam duşakabinler genellikle sürgülü duşakabinlerde 4 mm duşakabin, 5 mm duşakabin, 6 mm duşakabin ve 8 mm duşakabin camlardan oluşur. Normal bildiğimiz pencere camları kırıldığı zaman büyük parçalara bölünür ve duş esnasında bu camlar kırıldığı zaman insan vücuduna çok büyük bir zarar verir. Bu zarar hayati risk taşır. Biz bu camlara ham cam diyoruz. Bu ham camlar mevcut duşakabin imalat ölçülerine göre kesilir ve 700 derece ısının içerisindeki temperleme fırının içerisine konularak ve camın 3 dakika fırında bekletip temperleme fırınından cam çıkar çıkmaz hızlı bir şekilde temperli cam makinası yüksek derecede hava üfleyerek camın temperleşmesini sağlar. Buradaki amaçham camın temperli cama çevrilmesidir. Temperli cam oluşumundan sonra herhangi bir darbe sonrası banyoda cam kırıldığı zaman 3-4 mm büyüklüğünde ufak parçalar haline gelir. Ve kırılan bu temperli duşakabin camları insan vücuduna kesinlikle çok ufak batmalar haricinde herhangi bir zarar vermez. Piyasada biz bu camları güvenlik camı olarak da adlandırabiliyoruz.
Gelelim asıl duşakabin camının durduğu yerde kendi kendine kırılması ve patlamasının sebeplerine!
- Duşakabin camının ithal olması
- Duşakabin camlarının 700 derece ısıda değil de farklı ısıda temperlenmesi (Örnek veriyorum 5 mm camda 800 derece veya 600 derece piştiği zaman en ufak bir kasmada veya durduğu yerde siz evde yokken bile duşakabin camı kendiliğinden kırılabiliyor)
- Duşakabin temperli camları en incesinden en kalın ölçüsüne kadar camın köşe noktasında darbe aldığı zaman yada kasma yaptığı zaman cam kırılır.
- Gönyesiz duşakabin ölçülerinde temperlenmiş cama sonradan kesme yada ufaltma gibi bir işlem olmadığından dolayı yamuk olan zemin veya duvarlara monte yapılırken cam kasma yapabiliyor. Bu sebepten montaj anında ve sonrasında patlayabilir.
- Duşakabin camı , duşakabin temizliği yapıldığı zaman köşelerinde sert bir cisimle darbe geldiği zaman cam kırılır. ( Örneğin, temizlik kovasının metal kulbunun cama sert çarpması)
- Duşakabin camları genelde camın ortasından darbe aldığı sürece kırılmaz. Duşakabin camının kasma veya camın köşesinin darbe almasından dolayı cam kırılır.
- DUŞAKABİN CAMI GÜVENLİK CAMI OLDUĞU İÇİN GARANTİ KAPSAMINA GİRMEZ
Antalya Duşakabin Cam tamiri için iletişime geçebilirsiniz.